Recept: 30-minuten Javaanse Bami

Recept: Javaanse Bami met Kip in 30 minuten

Javaanse Bami (Pittig) in 30-minuten

Dit is een typische all-time-favorite gerecht. En dat binnen 30 minuten! In de Javaanse en Indonesische cultuur kennen we de feest-traditie om altijd bami klaar te maken voor onze gasten. Ik maak dit bami-gerecht ook graag klaar voor ons thuis en vanaf nu maak jij ook de perfecte bami klaar. Het belangrijkste: Geen kant-en-klare kruidenmixjes.

De basis van dit recept heb ik natuurlijk van mijn moeder geleerd. Aangezien mijn man en ik allebei van pittig eten houden, kies ik er vaak voor om de bami zelf ook al pittig te maken met madame Jeanette. Een veelvoorkomende combinatie is bami met kip-drumsticks on the side. Wij maken de bami thuis vaak met kipfilet er doorheen. Als je volledig vegetarisch of vegan eet, kun je met gemak de kip achterwege laten!

Als je nog nooit Javaanse bami gegeten of klaargemaakt hebt, dan zeg ik go for it, je weet niet wat je mist.

Handig om te weten:

  • Kies altijd voor goede kwaliteit bami om mee te koken. Het favoriete merk wat ik gebruik is van “Jong a Kiem”. Vrijwel in iedere toko verkrijgbaar. Deze bami is vegetarisch, maar niet vegan. De verpakking is zichtbaar in een van mijn oudere Instagram-reels.
  • Als je niet van pittig houdt, laat je de madame Jeanette gewoon lekker weg!

Vegan-proof recept:

  • Wil je een vegan-versie klaar maken? Kies dan voor rijst-noodles. Let er wel op dat dit type een kortere bereidingstijd heeft. Neem de bereidingswijze op de verpakking dus goed door.
  • Voor vegans ook de tip om de trasi weg te laten, dit is namelijk garnalenpasta.

Recept gemaakt? Of geïnspireerd geraakt? Tag #faithlovesfood @faithlovesfood.nl om jouw creatie te delen

Bereidingswijze

  1. Kook de bami volgens de bereidingswijze van de verpakking. Ondertussen snipper je een ui en maal je de knoflook en madame Jeanette in een vijzel.


  2. Was de kip en snijd in kleine blokjes. Verhit een scheut olijfolie in een ruime (wok-) pan. Als de olie warm begint te worden voeg je de uien en knoflook (met madame Jeanette) toe. Als de uien ‘glazig’ worden, voeg je een flinke scheut zoete en zoute ketjap toe. 


  3. Zodra de ketjap begint te borrelen, voeg je de kipstukjes (samen met de rode peper toe). Schep een paar keer om en breng het vuur (van de hoogste) naar de middelste stand tot de kip gaart. 


  4. Giet de bami af en zet apartAls de kip voldoende gegaard is, voeg je de bami toe. Doe dit beetje bij beetje, zodat de ketjap-saus goed verdeeld kan worden.


  5. Snijd ondertussen de gekozen groente. Ik koos voor paksoi en bosui. Selderij is ook een goede keus voor garnering. Voeg deze nu ook toe en schep nog een paar keer om.


  6. Serveer met gebakken uien en selderij.

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • Kecap manis (zoet) en  asin (zout)
  • 1 madame Jeanette en/of 1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 pak Javaanse bami
  • 400 gr kipfilet
  • 1 ui, gesnipperd
  • Zwarte peper en zout naar smaak
  • Kipfilet (optioneel)
  • 1 cm trasi
  • Olijfolie
  • Paksoi
  • Bosui
  • Selderij

Voedingswaarden

Per portie:

  • 540 calorieën
  • 12,6 gr vet
  • 31 gr eiwit
  • 62,4 gr koolhydraten
  • 13 gr vezels
Bereiding Javaanse Bami met Kip
Bereiding Javaanse Bami met Kip
Bereiding Javaanse Bami met Kip
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.