Recept: Botten bouillon puree voor babies (6+ maanden)

Botten bouillon puree voor babies (6+ maanden)

Geef je baby de beste start met deze smakelijke en voedzame maaltijd

Vanaf 3-4 maanden begonnen wij met oefen hapjes voor de kleine meid. Vooral fruit en groente. Daarna begon ik steeds meer te experimenteren met zelfgemaakte babyhapjes. En een van de maaltijden was deze puree met zelfgemaakte bottenbouillon.

De puree bevat slechts een paar ingrediënten: wortels, aardappelen en verse gember. De gember combineert de rijke voedingsstoffen van bottenbouillon met de zoete smaak van wortelen en aardappelen, afgewerkt met een vleugje gember voor extra gezondheid.

Deze zachte puree is niet alleen gemakkelijk te maken, maar zit ook boordevol essentiële vitaminen, mineralen en eiwitten die de groei en ontwikkeling van je baby ondersteunen. De meeste bronnen geven aan dat een dergelijke maaltijd geschikt is vanaf 6 maanden. Kijk altijd vooral naar waar jouw kleine klaar voor is/behoefte aan heeft. Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van botten bouillon.

Recept gemaakt? Of geïnspireerd geraakt? Deel het op Instagram en tag #faithlovesfood of @faithlovesfood.nl om jouw creatie te delen!

Bereidingswijze

  1. Bottenbouillon maken:
    • Plaats de botten in een grote soeppan en bedek ze volledig met water.
    • Breng het water aan de kook en schuim het schuim af dat bovenop komt drijven.
    • Verlaag het vuur en laat de bouillon 12 tot 24 uur zachtjes pruttelen. Hoe langer, hoe meer voedingsstoffen er worden geëxtraheerd.Voor dit recept heb ik gekozen voor 6+ uur laten pruttelen.
    • Voeg indien nodig meer water toe om de botten ondergedompeld te houden.
    • Zeef de bouillon om de vaste harde delen te verwijderen. Controleer of al het merg heeft losgelaten. Als dat niet zo is, kan je dit zelf nog uitlepelen (want dit is juist wat je in je puree wilt hebben).


  2. Puree maken:
    • Voeg de gember, aardappelen en de wortelen toe aan de bouillon en kook tot ze zacht zijn (ongeveer 15-20 minuten).
    • Pureer de gekookte groenten tot een smeuïge puree.
    • Controleer altijd of er geen harde stukjes achterblijven.


  3. Serveren en bewaren:
    • Laat de puree afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het aan je baby geeft.
    • De puree kan in luchtdichte bakjes worden bewaard in de koelkast voor maximaal 3 dagen of in de vriezer voor maximaal 3 maanden.





Goed om te weten: Uit het bovenstaande recept kun je ongeveer 6 tot 8 babyporties halen, afhankelijk van de hoeveelheid bouillon die je toevoegt en de grootte van de porties die je voor je baby maakt. Een typische babyportie is ongeveer 60-80 ml (2-3 eetlepels), wat overeenkomt met 60-80 gram per portie. Als je grotere porties maakt of meer bouillon toevoegt om de puree dunner te maken, kun je meer of minder porties verkrijgen.

Ingrediënten

Voor 4 porties:

  • 500g biologische botten (rund of kip)
    • Ik ging voor mergpijpen
  • 2 wortelen, geschild en in stukken gesneden
  • 2 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 cm verse gember, geschild en in plakjes
  • Water

Voedingswaarden

Per portie (van 100 gram):

  • Calorieën: 50-70 kcal
  • Eiwitten: 2-4g (afhankelijk van de hoeveelheid bouillon)
  • Vet: 2-3g
  • Koolhydraten: 8-12g
  • Vezels: 1-2g
  • Vitamines: Vitamine A (uit wortelen), Vitamine C (uit aardappelen), diverse B-vitamines
  • Mineralen: Calcium, Magnesium, Fosfor (uit bottenbouillon), Kalium (uit aardappelen)
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.