Recept: Suikervrije Appel-Kaneel Muffins

Appel-Kaneel Muffins Suikervrij

Heb jij met dit koudere weer ook meer zin om allerlei lekkers te bakken? Voeg dan zeker dit recept toe aan jouw lijstje! De combinatie appel kaneel blijft een van mijn favorietjes en dat vind je terug in dit recept.

Doordat ik geen gebruik maak van bewerkte suikers, beschouw ik dit als een ideaal tussendoortje. Niet alleen lekker en luchtig, maar het zorgt ook voor voldoening. Voor dit recept gebruikte ik heerlijke lokale appels van het Buijtenland van Rhoon.

Handig om te weten:

  • Wat is het perfecte muffin beslag? Als we muffins vergelijken met cupcakes is het beslag van muffins vaak minder glad en dus wat klonteriger. Dit is essentieel om de echte muffin textuur te krijgen.
  • Niet zoet genoeg? Als je toch van mening bent dat de muffins zoeter mogen, voeg dan wat extra appelmoes toe. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor kaneelsuiker, maar dan is het recept niet meer vrij van bewerkte suikers en zaadoliën.
  • Muffins als toetje? De muffins zijn ook erg geschikt als toetje. Aangezien dit recept suikervrij is, kun je de muffins bij het serveren prima combineren met een bolletje ijs.

Vegan-proof recept:

  • Wil je een vegan-versie bakken? Dat kan door de melk te vervangen door havermelk of een andere plantaardige melksoort (let wel goed op de toegevoegde suikers). De eieren vervang je gemakkelijk door meer overrijpe bananen te gebruiken (op basis van de huidige hoeveelheden, voeg je dan 2 extra bananen toe). Je kunt er ook voor kiezen om 1 extra banaan en 1 extra schep appelmoes toe te voegen. Ik zou voor het laatste gaan, omdat de smaken dan niet gaan overheersen.

Recept gemaakt? Of geïnspireerd geraakt? Tag #faithlovesfood @faithlovesfood.nl om jouw creatie te delen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C graden. Dit is bedoeld voor een heteluchtoven. Heb je een elektrische oven? Dan verwarm je de oven voor op 200 graden.


  2. Doe de bloem, bakpoeder, citroenrasp en kaneel bij elkaar in een kom en roer dit even door met een spatel. Doe de bakingsoda in een klein schaaltje en activeer deze door wat appelazijn toe te voegen. Je kunt dit ook vervangen door citroensap (1 citroen).

    De bakingsoda is geactiveerd als er bubbels ontstaan.

  3. Prak in een andere kom de banaan. Voeg hier de overige vochtige ingrediënten aan toe; eieren, melk, olijfolie, honing of appelmoes. Klop dit met een garde door elkaar.


  4. Voeg nu de inhoud van beide kommen bij elkaar. Gebruik een spatel om het te mengen tot één geheel. Het muffinbeslag mag best een beetje klonterig zijn.


  5. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Voeg ze toe aan het beslag en spatel ze erdoor. Je kunt ook wat appelstukjes achterhouden om deze over de muffins te strooien voordat deze de oven in gaan.


  6. Vul de muffin vormpjes met het beslag tot ongeveer een halve centimes onder de rand. Bestrooi de muffins eventueel met de resterende stukjes appel. Bak de muffins in 20 minuten op 180 °C (hetelucht).

Ingrediënten

Voor 8 muffins:

  • rasp van een halve citroen
  • 1 scheutje appelazijn of citroensap
  • 75 ml lokale honing of appelmoes
  • 1 overrijpe banaan
  • 300 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl kaneel
  • 2 eieren (M)
  • 250 ml melk
  • 120 ml olijfolie
  • 1 appel (geschild)

Voedingswaarden

Per muffin:

  • 140 calorieën
  • 6 gr vet
  • 5 gr eiwit
  • 16,5 gr koolhydraten
  • 3,5 gr vezels

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.